Miksi Tehyn valtuustoon?

Minulle selostettiin vuosia sitten, kuinka Tehyn valtuustoon voi päästä. Pitää ensin valita ryhmä, johon liittyä. Ryhmä kannattaa valita siten, että se on mahdollisimman iso. Vaaleissa noudatetaan suhteellista vaalitapaa, joten mitä suurempi ryhmä, sen suurempi suhdeluku ja varmempi valinta. Ryhmät ovat poliittisesti värittyneitä ja minähän säikähdin saman tien. En halunnut minkäänlaista poliittista leimaa otsaani, halusin olla pelkästään jäsenten edunvalvoja. Meni vuosia, ennen kuin sain herätyksen: jos ei kukaan ala, ei yksityissektorin ääntä saada kuuluviin Tehyn valtuustossa sen hetkistä tilannetta yhtään voimakkaammin. Se herätys tuli suoraan jäseniltä; miksi meitä yksityisen sektorin edustajia on niin vähän Tehyn valtuustossa?






Tehyn jäsenistä suurin osa on töissä julkisella sektorilla. Meitä yksityisen puolen puurtajia on hieman vajaat 25 000 tällä hetkellä mutta lukumäärä kasvaa koko ajan. Aina kuulee kommentointia, kuinka julkisen sektorin edunvalvonta on huippua, mutta yksityisellä sektorilla sitä ei ole ollenkaan. Kommentointi ei auta, jollei kukaan tee mitään asian hyväksi. Niinpä päätin tehdä jotakin ja asetuin ehdolle. Hylkäsin poliittisen leimautumisen pelkoni ja ajattelin, että tärkeintä on kuitenkin edustamieni jäsenten etu ja edunvalvonta. Ja niinhän se oikeasti onkin; kaikki valtuutetut ovat edustamiensa jäsenten asialla eikä puoluepolitiikalla ole mitään tekemistä tehyläisyyden kanssa. Suomessa ryhmiin järjestäytyminen tapahtuu poliittisesti ja se on vain hyväksyttävä. On valtuutetuissa  joitakin oikeita poliitikkojakin (kunnanvaltuutettuja, kunnan hallitusten jäseniä, kansanedustaja), mutta Tehyn jäsenten edunvalvonta on ykkösasia kaikille.






Tehyn valtuuston jäseniksi on kaudella 2018 - 21 valittu 4 - 5 yksityissektorilla työskentelevää henkilöä. Laskentatapa vaikuttaa lukumäärään. Itse en laske liikelaitoksia tai osakeyhtiöitä, joiden tavoite ei ole tuottaa voittoa omistajilleen, yksityisiksi yrityksiksi. Kaikkiaan valittiin 83 valtuutettua. Prosentuaalisesti yksityissektorin edustus on siis 6 % valtuustosta. Jäsenistä yksityissektorilla työskentelee vajaat 16 %, joten valtuuston kokoonpano ei vastaa jäsenistön rakennetta. Miksi?


Jäsenet käyttävät valtaansa neljän vuoden välein valitsemalla valtuuston jäsenet. Edunvalvonta on pitemmällä julkisella sektorilla, järjestäytymisaste on korkeampi ja ehdokkaita on paljon. Vaikka me yksityissektorin ehdokkaat teimme todella paljon töitä, jäi äänestysprosentti monessa yksityisen puolen ammattiosastossa alhaiseksi. Sille ei enää mitään voi, mutta toivon tämän blogini aktivoivan ihmisiä neljän vuoden päästä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Palkat yksityisellä sektorilla versus julkinen sektori

Edunvalvonta ja jaksaminen

Voihan hoiva!